Értékesítés +36 76 550 175
  Ügyfélszolgálat (+36) 1 610 5509
 
COMPUTING  /  Privát Cloud  /  3 - Microsoft Windows Server licencek kezelése  /  Microsoft Windows Server licencek kezelése

3.1 Microsoft Windows Server licencek kezelése

  A Microsoft Windows Server 2016 (és korábbi verziók) licencével ellátott virtuális gép esetén a garantált számítási erőforrások megváltoztatására vonatkozó technikai és értékesítési információkért kérjük, forduljon szakembereinkhez.
Az Aruba Cloud megváltoztatja a Microsoft Windows Server 2016 (és korábbi verziói) licencek kezelését a Private Cloud szolgáltatás kapcsán. A Windows licencekre vonatkozó fizetés többé nem az ügyfél közvetlen kérése alapján történik, hanem a megvásárolt számítási teljesítmény (GHz-ben kifejezett) egyenértékű csökkentésével kerül kifizetésre: ez a módszer csak a működő és Windows licenccel rendelkező virtuális gépekre vonatkozik.

A virtuális adatközpontban a Windows licenccel rendelkező virtuális géphez rendelt minden GHz-re vonatkozóan a számítógépes erőforrások 0,7 GHz-el csökkennek. Ezért ahhoz, hogy egy Windows licenccel rendelkező virtuális gépen garantált 1 GHz legyen, a licenc költségének fedezésére további 0,7 GHz-el kell rendelkeznie. A kalkulátor segítségével számítsa ki, hogy hány GHz szükséges a vCPU-k biztosítására a Microsoft Windows Server licencekkel ellátott virtuális gépek esetében.

Mi változott?

  • Nem kell többé aggódnia a Windows licencek kérése kapcsán.
  • Önállóan kezelheti a Windows licenceket.
  • A rendszer automatikusan beállítja a rendelkezésreálló számítási teljesítményt (GHz-ben) a virtuális gépek állapotától függően. Amint kikapcsolja a Microsoft Windows Server licencekkel ellátott virtuális gépeket, a rendszer automatikusan visszaadja a korábban levont GHz mennyiséget.
  • Azoknál az ügyfeleknél, akik nem rendelkeznek a virtuális adatközpontban Windows licencekkel rendelkező virtuális gépekkel, semmi sem változik.

Előnyök

  • A Microsoft Windows Server licencek számának bejelentése többé nem szükséges.
  • A Microsoft Windows Server licencek csak akkor kerülnek felszámításra, ha a virtuális gépek be vannak kapcsolva.
  • Önnek nincs jogi kötelezettsége a Microsoft Windows Server licencekkel kapcsolatos fizetési teljesítésre, mivel közvetlenül az Aruba Cloud infrastruktúra foglalkozik ezzel.
  • Azon ügyfelek, akik Microsoft Windows Server licenceket a régi módon fizették, a költségek alacsonyabbak lesznek, mint korábban.
  • A rendszer automatikusan beállítja a rendelkezésreálló számítási teljesítményt (GHz-ben) a virtuális gépek állapotától függően. Amint kikapcsolja a Microsoft Windows Server licencekkel ellátott virtuális gépeket, a rendszer automatikusan visszaadja a korábban levont GHz mennyiséget, mivel a Windows licenceket csak tényleges felhasználás esetén kell kifizetni.
  • A Microsoft Windows Server 2016 operációs rendszer minden ügyfél számára elérhető.

Példák

Az alábbiakban néhány példát láthat arra vonatkozóan, hogy miként változik meg a garantált erőforrások kiszámítása a virtuális adatközpontok (vDC) esetében a Microsoft Windows Server 2016 licencet (és korábbi verziókat) használó virtuális gépek (VM) esetében:

garantált 16 GHz 6 Linux VM (6 vCPU) + 10 Windows VM (10 vCPU) esetében

A virtuális adatközpont számára garantált erőforrás: 16 GHz  
Garantált erőforrás per vCPU: 1 GHz  
Linux virtuális gépekhez kiosztott vCPU: 6 vCPU  
Linux VM-hez kiosztott vCPU számára garantált erőforrás: 6 GHz [6 vCPU x 1 GHz = 6 GHz]
Windows virtuális gépekhez kiosztott vCPU: 10 vCPU  
Windows VM-hez kiosztott vCPU számára garantált erőforrás: 10 GHz [10 vCPU x 1 GHz = 10 GHz]
A Windows licencek költsége miatti erőforrás csökkentés GHz-ben: 7 GHz [10 GHz x 0.7 = 7 GHz]
A vDC-ben szükséges erőforrás a garantált 16GHz biztosításához: 23 GHz [16 GHz + 7 GHz]

garantált 100 GHz 60 Linux VM (60 vCPU) + 40 Windows VM (40 vCPU) esetében

A virtuális adatközpont számára garantált erőforrás: 100 GHz  
Garantált erőforrás per vCPU: 1 GHz  
Linux virtuális gépekhez kiosztott vCPU: 60 vCPU  
Linux VM-hez kiosztott vCPU számára garantált erőforrás: 60 GHz [60 vCPU x 1 GHz = 60 GHz]
Windows virtuális gépekhez kiosztott vCPU: 40 vCPU  
Windows VM-hez kiosztott vCPU számára garantált erőforrás: 40 GHz [40 vCPU x 1 GHz = 40 GHz]
A Windows licencek költsége miatti erőforrás csökkentés GHz-ben: 28 GHz [40 GHz x 0.7 = 28 GHz]
A vDC-ben szükséges erőforrás a garantált 100 GHz biztosításához: 128 GHz [100 GHz + 28 GHz]

Microsoft Licenchordozhatóság

A Microsoft Licencszerződések nem engedélyezik a személyes Windows operációs rendszer licencének használatát a felhő szolgáltatóknál. A licenc hordozhatósága csak az alkalmazások (SQL, Sharepoint és Exchange) számára engedélyezett, de az operációs rendszer számára nem. Speciális operációs rendszer licencek (https://www.microsoft.com/en-us/licensing/licensing-programs/software-assurance-license-mobility.aspx) használatához a felhasználóknak át kell térniük az Aruba Cloud által rendelkezésre bocsátott dedikált infrastruktúra szolgáltatásra. További technikai és értékesítési információkért kérjük, forduljon szakembereinkhez.