COMPUTING > Cloud Szerverek > Használat és technológia > Megosztott felelősségi modell

1.1.3 Megosztott felelősségi modell

Az alábbi táblázat a Cloud szolgáltatások használatára és kezelésére vonatkozó, a szolgáltató (Aruba Csoport) és az ügyfél között megosztott felelősségmegosztást tartalmazza.
Felhő szolgáltatás használatakor nem feltétlen elvárható, hogy a szolgáltató felelősséget vállal bármilyen jellegű, akár műszaki, jogi vagy biztonsági jellegű problémaért.

Az alábbi táblázatban látható módon a szolgáltató nem vállal felelősséget az adatok kezeléséért és titkossági minősítéséért. Például az érzékeny és a nyilvános adatok megkülönböztetése teljes mértékben az ügyfél felelőssége. A Cloud infrastruktúra fizikai biztonsága viszont teljes mértékben a szolgáltató felelőssége.

E különbségek tekintetében beszélhetünk a felhő biztonságáról és a felhőben való biztonságról.
A felhő biztonságát a szolgáltató kezeli és magában foglalja mindazt, ami a szolgáltatást nyújtó infrastruktúra (adatközpont) védelmével kapcsolatos.
A felhőben való biztonság az ügyfél felelőssége. Az Aruba Csoport IaaS felhőszolgáltatásokat nyújt, és mint ilyen szolgáltató, megköveteli az ügyféltől a biztonság önálló konfigurálását, kezelését és ellenőrzését.
 
  Saját telephelyi megoldás IaaS PaaS SaaS
Adat
Alkalmazás  
Operációs rendszer    
Virtualizáció      
Szerverek      
Tároló      
Hálózat      
Fizikai infrastruktúra      
Ügyfél
  Aruba Csoport