Értékesítés +36 76 550 175
  Ügyfélszolgálat (+36) 1 610 5509
 
COMPUTING  /  Cloud Szerverek  /  8 - Cloud Szerver Importálás és Exportálás  /  Fizikai gép importálása VMware Cloud Szerveren

8.6 Fizikai gép importálása VMware Cloud Szerveren Cloud Szerver Pro szolgáltatás útmutató

A Cloud Szerver szolgáltatás lehetővé teszi egy VMware Cloud Szerver létrehozását egy fizikai számítógép lemezképének használatával. Az Operációs Rendszertől függően (Windows vagy Linux) két lehetőség létezik.

Windows

Windows gépen az alábbi lépéseket végezze el:
 1. Fizikai gép lemezképének létrehozása
  Lemezkép létrehozásához egy VMware környezetben a legátfogóbb eszköz a VMware által biztosított VMware Converter. Egyéb a VMware által ugyanerre a célra biztosított, egyszerűbb eszközök a "VMware Workstation" és a "VMware Server".

  A VMware Cloud Szerverre feltölteni kívánt képfájlnak a következő jellemzőkkel kell rendelkezni:
  - .vmdk fájl formátum
  - a méret nem haladhatja meg az 500 GB -ot
  - ha a lemezkép több fájlból áll (header fájl és adat fájl), mindkét fájlnak meg kell lennie (ez az ellenőrzés nem kerül elvégzésre MonolithicSparse és StreamOptimized típusú képfájlok esetén amelyek csak egy fájlból állnak).
  - a képfájlnak a következő típusok egyikébe kell tartoznia: MonolithicFlat, MonolithicSpars, StreamOptimized, Vmf, VmfsSparse
  - a lemez header description részének érvényesnek kell lennie
  - a controller típusnak LSI Logic SCSI controller Parallel típusúnak kell lennie

 2. A lemezkép feltöltése a Cloud fiókhoz tartozó FTP tárhelyre
  Amikor belépett a Cloud szolgáltatásba, feltöltheti az FTP tárhelyre a fizikai gépről készített lemezképet:
  kattintson a "Kezelés" fülre,  válassza a bal oldali menüben az "Sablon" > "Lemezek Importálása" lehetőséget.  Ebben a részben megjelennek az FTP belépési adatok és a feltöltött lemezképek listája.  Bármelyik FTP kliens letöltésével (mint FileZilla, CoreFTP, Cyberduck, stb.) és a kapcsolódási adatok használatával, elérheti a tárhelyet ahol feltöltheti a virtuális lemezeket importáláshoz.

 3. VMware Cloud Szerver létrehozása egyéni sablonnal
  Cloud Szerver létrehozásakor, az Operációs Rendszer kiválasztásánál kattintson az "Importálás FTP-ről" fülre.  Kattintson az "Aktivál" gombra.  Ez lehetővé teszi, hogy kiválassza az operációs rendszert.
  Ezután, amikor megadja az első lemez méretét, kattintson a "Lemez csatlakoztatás" gombra.  Egy ablak nyílik meg az FTP tárhelyre előzőleg feltöltött lemezképek listájával.  A listából válassza ki az előzőleg készített képfájlt, amit fel szeretne tölteni a virtuális lemezre, ügyelve arra, hogy az egy boot fájl legyen. A művelet végén a Cloud Szerver létrehozásra kerül az egyéni sablonnal.

  Ne feledje, hogy nem lehet elérni az új Cloud Szervert RDP vagy SSH segítségével, mert a szerver még nincs konfigurálva egy új IP címmel. Az új IP konfigurálásához be kell lépnie a helyreállítási konzolon keresztül.
Ne feledje, hogy a Cloud Computing Hyper-V Cloud Szerverek a következő virtuális hardver jellemzőkkel rendelkeznek:
- elsődleges IDE merevlemez
- azt követően SCSI típusú merevlemezek
A fenti jellemzők szerint felépülő fizikai gépek esetén bizonyos hardver kompatibilitási problémák lehetnek; problémák merülhetnek fel, ha lemez képek különböző hardver struktúrájú fizikai gépekről készülnek.

Linux

Lemezkép Linux gépről történő exportálása esetén, nincs olyan általános eszköz, amely garantálja az exportálás gyors és egyszerű módját a Linux disztribúciótól függetlenül, javasoljuk, hogy az alábbiak szerint járjon el:
 • rendszerindítás külső lemezről (CD/DVD)
 • lemezkép exportálása a gépről vagy parancssorból (pl.:dd parancs) vagy egyéb eszközökkel (pl.: Clonezilla, Partimage)
 • lemezkép feltöltés az FTP tárhelyre
 • egy Cloud Szerver létrehozása egyéni Sablonnal
 • lemezkép feltöltése fő lemezként
 • belépés a Cloud Szerverre Helyreállítás Konzol használatával a fájlrendszer visszaállításához és a gép újra konfigurálásához (a művelet szinte biztosan szükséges)
 Az eljárás összetettsége miatt (és technikai szakértelem szükségessége miatt), ha probléma merül fel javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az Aruba szolgáltatóval tanácsért és javaslatokért. https://www.arubacloud.hu/tamogatas.aspx