COMPUTING > Cloud Szerverek > Hozzáférés a Cloud Szerverekhez > A hozzáférés jelszó visszaállítása

4.6 A hozzáférés jelszó visszaállítása

Amikor létrehoz egy Cloud Szervert, választania kell egy hozzáférési jelszót a Cloud Szerver adminisztratív felhasználója számára (administrator felhasználó a Windows operációs rendszerek esetén és root felhasználó Linux operációs rendszerek esetén). Hangsúlyoztuk, hogy meg kell jegyeznie ezt a jelszót, mert nem lehet megváltoztatni a létrhozás után, és nem lehet visszanyerni semmilyen módon. Mivel a jelszót a felhasználó választotta és a létrehozott Cloud Szerveren került mentésre, az ügyfélszolgálat azt nem ismeri és nem tudja visszanyerni. Ha elveszíti a hozzáférési jelszót, fennáll a veszélye, hogy soha nem lesz képes elérni a Cloud Szerveren tárolt adatokat, vagy akár teljesen használhatatlanná válik a Cloud Szerver.

Azonban, a kiválasztott operációs rendszertől függően, vannak bizonyos szabályok, amelyekkel kényszeríthető az operációs rendszer a rendszergazda felhasználói jelszó visszaállítására:

A jelszó visszaállításához a Cloud Szerveren Windows Server 2008/2012/2016 operációs rendszer esetén, először fel kell tölteni egy virtuális CD lemezképet és csatlakoztatni a virtuális CD/DVD -hez. Ezután csatlakozni kell a Cloud Szerverhez a helyreállítási konzol segítségével és ezzel egyidejűleg tartsa megnyitva a Visual Cloud alkalmazást és kövesse az utasításokat az alábbiak szerint.
 1. Töltse le a virtuális CD cd140201.iso lemezképét amely a Cloud Szerver CD-ről történő indításához szükséges
 2. Töltse fel a lemezképet a fiókjához tartozó FTP tárhelyre
 3. Csatlakoztassa a lemezképet ahhoz a Cloud Szerverhez tartozó virtuális CD/DVD lejátszóhoz ahol a jelszót szeretné visszaállítani
 4. 4. Kapcsolja ki a Cloud Szervert a "Cloud Szerver lekapcsolása operációs rendszerből" lehetőség kiválasztásával.
  1. Hyper-V esetén:
   1. Kapcsolja be a Cloud Szervert, ami automatikusan CD-ről fog boot-olni
  2. VMware esetén, ha módosítani szeretné a boot sorrendet a Cloud Server BIOS beállításaiban, hogy mindig CD-ről induljon, ha van boot-olható CD, újraindításkor végezze el a következőket:
   1. Csatlakozzon a Cloud Szerverhez a VMware vSphere Kliensen keresztül és nyissa meg a konzolt
   2. Kapcsolja be a Cloud Szervert és mielőtt a Cloud Szerver betölti az operációs rendszert nyomja meg gyorsan az "F2" gombot a Cloud Szerv BIOS megjelenítéséhez. A művelet sikeres végrehajtásához nagyon gyorsnak kell lenni, mivel a rendelkezésre álló idő nagyon kevés a Cloud Szerver rendszerindításáig merevlemezről. Megpróbálhatja többször a VM Menu -> Guest of the VMware vSphere Client console részben található "Send Ctrl-Alt-del" parancs használatával, vagy ismételje meg a műveletet a 4. lépéstől.
   3. Menjen a BIOS Boot részére és módosítsa a rendszerindítási sorrendet úgy, hogy elsőbbséget ad a rendszerindításhoz a CD/DVD-ről és nem a merevlemezről, amely az operációs rendszert tartalmazza. Mentse el a BIOS konfigurációt és indítsa újra a gépet.
   4. Ha a Cloud Szerver nem boot-ol a CD-ről, de közvetlen betölti az operációs rendszert, ismételje meg a műveletet a 4. lépéstől
  3. VMware esetén, ha csak egyszer szeretne boot-olni a CD-ről a Cloud Szerver Boot menüjének használatával, végezze el a következőket:
   1. Csatlakozzon a Cloud Szerverhez VMware vSphere Kliensen keresztül és nyissa meg a konzolt
   2. Kapcsolja be a Cloud Szervert és mielőtt a Cloud Szerver betölti az operációs rendszert nyomja meg gyorsan az "ESC" gombot a Boot menu megjelenítéséhez. A művelet sikeres végrehajtásához nagyon gyorsnak kell lenni, mivel a rendelkezésre álló idő nagyon kevés a Cloud Szerver rendszerindításáig merevlemezről. Megpróbálhatja többször a VM Menu -> Guest of the VMware vSphere Client console részben található "Send Ctrl-Alt-del" parancs használatával, vagy ismételje meg a műveletet a 4. lépéstől.
   3. Válassza a "CD-Rom Drive" lehetőséget a boot menüből és nyomja meg az entert.
   4. Ha a Cloud Szerver nem boot-ol a CD-ről, de közvetlen betölti az operációs rendszert, ismételje meg a műveletet a 4. lépéstől.
 5. A virtuális CD-ről történő rendszerindításkor az alábbi képernyőt kapja.  Követve a képernyőn megjelenő utasításokat, az első lépésben meg kell adni, mely lemezen van az a Windows operációs rendszer, amelyhez nem ismeri a rendszergazdai jelszót. Adja meg a lemeznek megfelelő számot a listából és nyomja meg az enter-t.
 6. A második lépésben meg kell erősítenie az Elérési útvonalat és a rendszerleíró fájlt. Általában csak meg kell erősíteni a javasolt útvonalat az Enter megnyomásával.

 7. Jelölje meg a "Password reset" lehetőséget az "1" választásával és az Enter megnyomásával.

 8. A harmadik lépésben válassza az "1" -t a felhasználói adatok és jelszó szerkesztéséhez.

 9. Amikor megkérdezik, hogy melyik felhasználó jelszavát akarja megváltoztatni, válassza ki az "administrator" felhasználót: mivel általában ezt a felhasználót ajánlja fel, csak nyomja meg az enter anélkül, hogy begépelne bármit.

 10. A felkínált lehetőségekből válassza az "1"-t a felhasználói jelszó kiürítéséhez.  Ezt követően a rendszer kéri, hogy adja meg az új jelszót, de ez a lehetőség nem túl kompatibilis, és fennáll a veszélye annak, hogy meg kell ismételni az egész folyamatot. Amennyiben azt a lehetőséget választja, hogy nem használ jelszót az "administrator" felhasználóhoz, megteheti az első belépés
 11. Miután megkapta a visszaigazolást a jelszó cseréjéről, írja be a "!" jelet a kilépéshez.

 12. Majd gépelje be a "q" betűt és erősítse meg a kilépéshez.

 13. A negyedik lépésben el kell menteni az elvégezett változtatásokat, gépelje be az "y" betűt és nyomja meg az enter-t.

 14. Amikor visszaigazolást kap, hogy a mentési folyamat befejeződött, kapcsolja ki a szervert. Vegye ki a lemezképet a virtuális CD/DVD lejátszóból és indítsa újra a Cloud Szervert.
A jelszó visszaállításához a Cloud Szerveren CentOS operációs rendszer esetén, csatlakoznia kell a Cloud Szerverhez a helyreállítási konzol segítségével és ezzel egyidejűleg tartsa megnyitva a Visual Cloud alkalmazást és kövesse az utasításokat az alábbiak szerint.
 1. Kapcsolja ki a Cloud Szervert Visual Cloud-ból.
 2. Miután belépett a helyreállítási konzolra, indítsa el a Cloud Szervert a Visual Cloud programmal.
 3. A konzol ablakban látni fogja a Cloud Szerver bekapcsolási fázisát egy üzenettel, mint az alábbi képen látható az időtartama körülbelül 3 másodperc.  A visszaszámlálás vége előtt nyomjon meg egy gombot a rendszerindítás szerkesztés mód eléréséhez.
 4. Válassza ki az operációs rendszert a nyilak segítségével és nyomja meg az "e" gombot a vonatkozó rendszerindító szerkesztéséhez.

 5. A rendszerindító fájl megnyitásakor menjen a nyilakkal a kernel feltöltés sorra (általában a "kernel" szóval kezdődik) és nyomja meg újra az "e" gombot a tartalmának szerkesztéséhez.

 6. A sor végére adja hozzá init 1 és nyomja meg az enter-t.

 7. Amikor visszatér az előző képernyőre, nyomja meg a "b" gombot, hogy újra "single user" módba állítsa a rendszerindítást.
 8. A Cloud Szerver újraindul és néhány másodperc után megadhatja az új parancsokat a # szimbólum után.
 9. Gépelje be a passwd parancsot és nyomja meg az enter-t.
 10. Gépelje be az új "root" jelszót és nyomja meg az enter-t.
 11. Erősítse meg az új jelszót és nyomja meg az enter-t.
 12. A "root" felhasználó új jelszava sikeresen beállításra került és használható a következő újraindításnál a Cloud Szerverhez (az újraindításhoz gépelje be a reboot parancsot vagy használja a kényszerített újraindítást a control panelen).
A jelszó visszaállításához a Cloud Szerveren Debian vagy Ubuntu operációs rendszer esetén csatlakoznia kell a Cloud Szerverhez a to helyreállítási konzol segítségével és ezzel egyidejűleg tartsa megnyitva a Visual Cloud alkalmazást és kövesse az utasításokat az alábbiak szerint
 1. Kapcsolja ki a Cloud Szervert Visual Cloud-ból.
 2. Miután belépett a helyreállítási konzolra, indítsa el a Cloud Szervert a Visual Cloud programmal.
 3. A konzol ablakban látni fogja a Cloud Szerver bekapcsolási fázisát a "grub-boot" üzenettel, mint az alábbi képen látható az időtartama körülbelül 5 másodperc Debian esetén,  és 3 másodperc Ubuntu esetén.


  A visszaszámlálás vége előtt nyomjon meg az "e" gombot a rendszerindítás szerkesztés mód eléréséhez.
 4. A rendszerindító fájl megnyitásakor, menjen a nyilakkal az operációs rendszer kernel feltöltés sorra (általában a "Linux" szóval kezdődik) és adja hozzá a sor végéhez init=/bin/sh 5. A módosított rendszerindításhoz történő visszatéréshez nyomja meg a CTRL + x billentyűzet kombinációt.
 6. A Cloud Szerver újraindul és néhány másodperc után megadhatja az új parancsokat a # szimbólum után.
 7. Gépelje be a mount -o remount rw / parancsot és nyomja meg az enter-t.
 8. Gépelje be a passwd parancsot és nyomja meg az enter-t.
 9. Gépelje be az új "root" jelszót és nyomja meg az enter-t.
 10. Erősítse meg az új jelszót és nyomja meg az enter-t.
 11. A "root" felhasználó új jelszava sikeresen beállításra került és használható a következő újraindításnál a Cloud Szerverhez (az újraindításhoz gépelje be a reboot parancsot vagy használja a kényszerített újraindítást a control panelen).
A jelszó visszaállításához a Cloud Szerveren openSuse operációs rendszer esetén csatlakoznia kell a Cloud Szerverhez a helyreállítási konzol segítségével és ezzel egyidejűleg tartsa megnyitva a Visual Cloud alkalmazást és kövesse az utasításokat az alábbiak szerint.
 1. 1. Kapcsolja ki a Cloud Szervert Visual Cloud-ból.
 2. 2. Miután belépett a helyreállítási konzolra, indítsa el a Cloud Szervert a Visual Cloud programmal.
 3. 3. A konzol ablakban látni fogja a Cloud Szerver indítási folyamatát a "grub-boot" üzenettel, mint az alábbi képen látható az időtartama körülbelül 5 másodperc. A visszaszámlálás vége előtt a nyilak használatával válassza ki a rendszerindítás típusát és nyomja meg az "e" gombot a tartalom szerkesztéséhez.

 4. 4. A rendszerindító fájl megnyitásakor menjen a nyilakkal a kernel feltöltés sorra (általában a "kernel" szóval kezdődik) és nyomja meg újra az "e" gombot a tartalmának szerkesztéséhez.

 5. 5. A sor végére adja hozzá init=/bin/bash és nyomja meg az enter-t.

 6. 6. Amikor visszatér az előző képernyőre, nyomja meg a "b" gombot, hogy újra "single user" módba állítsa a rendszerindítást
 7. 7. A Cloud Szerver újraindul és néhány másodperc után megadhatja az új parancsokat a # szimbólum után.
 8. 8. Gépelje be a passwd parancsot és nyomja meg az enter-t.
 9. 9. Gépelje be az új "root" jelszót és nyomja meg az enter-t.
 10. 10. Erősítse meg az új jelszót és nyomja meg az enter-t.
 11. 11. A "root" felhasználó új jelszava sikeresen beállításra került és használható a következő újraindításnál a Cloud Szerverhez (az újraindításhoz gépelje be a reboot parancsot vagy használja a kényszerített újraindítást a control panelen).

Néhány esetben a bemutatott módszer nem működik, ezért minden esetben azt javasoljuk, hogy ne kényszerítse az operációs rendszert, hogy állítsa vissza a hozzáférési jelszót.