COMPUTING > Cloud Szerverek > Virtuális switch és magánhálózat > Magánhálózat konfigurálása Linux openSuse Cloud Szervereken

9.3.5 Magánhálózat konfigurálása Linux openSuse Cloud Szervereken Cloud Szerver Pro szolgáltatás útmutató

A hálózat a Linux openSuse Cloud Szerverén történő konfigurálásához egy egyedi IP címet kell biztosítani a Virtuális Switch-hez csatlakoztatott hálózati kártyához. Linux openSuse operációs rendszeren, ehhez csatlakoznia kell a Cloud Szerverhez SSH-val vagy Helyreállítási Konzollal. Linux esetén a hálózati kártyát konfigurálhatja ideiglenesen (a következő újraindításig) vagy véglegesen is.
A kártya ideiglenes konfigurálásához, diagnosztikai célból, illetve a működés ellenőrzésére vagy tesztelésére, a következőképpen járjon el:
 1. Használja az ifconfig parancsot a következők szerint:
  ifconfig <interface> <ip_address> netmask <netmask>
  ahol az:
  <interface> a konfigurálni kívánt kártya (eth0 eth1 eth2);
  <ip_address> a konfigurálni kívánt belső IP cím;
  <netmask> a használni kívánt alhálózati maszk;
  pl. az ifconfig eth2 10.0.0.1 netmask 255.255.255.0 parancs beállítja a "10.0.0.1" IP címet és a "255.255.255.0" alhálózati maszkot.
 2. Használja az:
  ifconfig <interface>
  parancsot a kártya helyes konfigurációjának ellenőrzéséhez (pl. ifconfig eth2 amely ellenőrzi az eth2 kártya új beállításait).
A hálózati kártya végleges konfigurálásához, a következőképpen járjon el:
 1. Futtassa parancssorban a:
  yast2
  parancsot.
 2. A grafikus felületen, a nyilak és a Tab használatával navigáljon a Network Settings és azon belül a  Network Devices részre és nyomja meg az "Enter" gombot.

 3. A meglévő hálózati kártyák listája jelenik meg: a nyilak és a Tab használatával válassza ki a kívánt kártyát és az [Edit] kiválasztása után nyomja meg az "Enter" gombot.

 4. Az "Address" részben, győződjön meg, hogy a "Statically assigned IP Address" lehetőség van kiválasztva, majd adja meg az IP Cím és az Alhálózati maszk részleteit a megfelelő mezőkben. Erősítse meg a változtatásokat a "Next"-re kattintva, várjon a mentés befejezéséig, erősítse meg az "OK"-ra kattintva és lépjen ki a "Quit" kiválasztásával.

A problémák kialakulásának megakadályozása érdekében javasoljuk, hogy kövesse az IP-címek kiosztásának szabályait

Ismételje meg a fent leírt műveletet minden Cloud Szervernél, amelyek részei a hálózatnak. Ne feledje, hogy a választott IP címnek minden egyes Cloud Szerveren egyedinek kell lennie, különben IP ütközés merülhet fel, amely megakadályozza a kommunikációt a Cloud Szerverek között a hálózatban.