COMPUTING > Cloud Szerverek > Virtuális switch és magánhálózat > Magánhálózat konfigurálása Linux Cloud Szervereken

9.3.3 Magánhálózat konfigurálása Linux Cloud Szervereken Cloud Szerver Pro szolgáltatás útmutató

A hálózat a Linux Cloud Szerverén történő konfigurálásához egy egyedi IP címet kell biztosítani a Virtuális Switch-hez csatlakoztatott hálózati kártyához. Linux operációs rendszeren, ehhez csatlakoznia kell a Cloud Szerverhez SSH-val vagy Helyreállítási Konzollal. Linux esetén a hálózati kártyát konfigurálhatja ideiglenesen (a következő újraindításig) vagy véglegesen is.
A kártya ideiglenes konfigurálásához, diagnosztikai célból, illetve a működés ellenőrzésére vagy tesztelésére, a következőképpen járjon el:
 1. Használja az ifconfig parancsot a következők szerint:
  ifconfig <interface> <ip_address> netmask <netmask>
  ahol az:
  <interface> a konfigurálni kívánt kártya (eth0 eth1 eth2);
  <ip_address> a konfigurálni kívánt belső IP cím;
  <netmask> a használni kívánt alhálózati maszk;
  pl. az ifconfig eth2 95.110.153.24 netmask 255.255.255.0 tparancs beállítja a "95.110.153.24" IP címet és a "255.255.255.0" alhálózati maszkot
 2. Használja az:
  ifconfig <interface>
  parancsot a kártya helyes konfigurációjának ellenőrzéséhez (pl. ifconfig eth2 amely ellenőrzi az eth2 kártya új beállításait).
A hálózati kártya végleges konfigurálásához, a következőképpen járjon el:

CentOS 5.x - CentOS 6.x

 1. Futtassa a:
  system-config-network
  parancsot a parancssorban
 2. A grafikus felületen, a nyilak és a Tab használatával navigáljon a Device Configuration lehetőségre és nyomja meg az "Enter" gombot.

 3. Ez megnyitja a hálózati kártyák listáját: lépjen a kívánt kártyára és nyomja meg az "Enter" gombot.

 4. Állítsa be az IP értékeit a megfelelő mezőkben, majd erősítse meg az "OK" gombbal, a következő képernyőn metés (Save) és kilépés (Quit).

CentOS 6.x - Alternatív módszer

 1. Használja a:
  nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
  parancsot a konfigurációs fájl szerkesztéséhez az eth0 hálózati kártyához (ha másik kártyát szeretne szerkeszteni egyszerűen cserélje a jelzését eth1 vagy eth2-re).
 2. Szerkessze a fájlt a konfigurálni kívánt hálózati kártya IP adatainak bevitelével. Ne feledje, a szövegben történő mozgáshoz használhatja a nyilakat, az új szövege beviteléhez, csak adja hozzá azt a meglévő sorok alá (a példában beállítja a eth0 hálózati kártyát a 192.168.0.99 IP címmel és 255.255.255.0 alhálózati maszkkal).

  DEVICE=eth0
  NM_CONTROLLED=no
  ONBOOT=yes
  TYPE=Ethernet
  DEFROUTE=yes
  IPV4_FAILURE_FATAL=yes
  IPV6INIT=no
  NAME="System eth0"
  BOOTPROTO=none
  IPADDR=192.168.0.99
  NETMASK=255.255.255.0

 3. Amikor befejezte az adatok bevitelét, nyomja meg a "CTRL+O" billentyűket a változtatások mentéséhez, majd a "CTRL+X" billentyűket a szerkesztőből történő kilépéshez.
 4. Felhívjuk a figyelmét, amikor egy magánhálózatot állít fel, ellenőriznie kell és ha szükséges, meg kell adni az átjáró IP címét is a:
  nano /etc/sysconfig/network
  arancs használatával.
 5. változtatások alkalmazásához futtassa az:
  /etc/init.d/network restart
  parancsot.
A problémák kialakulásának megakadályozása érdekében javasoljuk, hogy kövesse az IP-címek kiosztásának szabályait.

Ismételje meg a fent leírt műveletet minden Cloud Szervernél, amelyek részei a hálózatnak. Ne feledje, hogy a választott IP címnek minden egyes Cloud Szerveren egyedinek kell lennie, különben IP ütközés merülhet fel, amely megakadályozza a kommunikációt a Cloud Szerverek között a hálózatban.