Értékesítés +36 76 550 175
  Ügyfélszolgálat (+36) 1 610 5509
 

16.1 Alap infrastruktúra

Az Aruba Cloud biztosítja az alapvető eszközöket dedikált Cloud hálózatok és architektúrák létrehozásához, mint a Cloud Szerver, Virtuális switch és Nyilvános IP.

Az Aruba Cloud megoldásai kiegészítik ezeket az eszközöket alapvető infrastruktúrával, növelve a lehetőségeket és megkönnyítve az összetettebb és strukturáltabb architektúrák felépítését. Ugyanazzal az egyszerűséggel, amellyel létrehozhatja, konfigurálhatja és kezelheti a Cloud Szervert, létrehozhatja, konfigurálhatja és kezelheti az olyan virtuális gépeket, mint például:

A Web Szerver és a Cloud Server konfigurálva van minden ideális szoftverrel és alkalmazással a szolgáltatások és webes tartalmak biztosításához. A Web Szerver leggyakoribb felhasználási módja a weboldal üzemeltetés, de ideális interneten keresztül elérhető üzleti alkalmazások üzemeltetésére is.

A Web Szerver természetesen különböző verziójú Linux és Windows operációs rendszereken is biztosított. A Linux Web Szerverekhez az Apache platform, míg a Windows Web Szerverekhez IIS (Internet Information Services).
* A Windows Web Szervereken telepítve és konfigurálva megtalálhatók: IIS, Windows Components, .NET Framework 4.0, PHP, ActivePerl - Community Edition, MyODBC 3.51 - MyODBC 5.1.X - MySQL .NET, MVC3, WSE3.0, ASP.NET AJAX 1.0.

** A Linux Web Szervereken telepítve és konfigurálva megtalálhatók: Apache, PHP + GD library,Perl, Phyton, Webmin.

A leggyakrabban használt szerver oldali nyelvek támogatottak a Linux és a Windows Web Szervereken is, amelyek nem, azokat a felhasználó bármikor telepítheti: PHP, ASP, ColdFusion Markup Language, JavaServer Pages, Perl CGI, Python, Ruby on Rails.
Az Adatbázis Szerver egy olyan Cloud Szerver, amelyen már telepítve van egy adatbázis kezelő rendszer. * Linux rendszeren a MySQL adatbázis kezelő került telepítésre és beállításra. A szerver el van látva minden eszközzel az adatbázis böngészőn keresztül történő kezeléséhez, mint a PhpMyAdmin és a Webmin.

** MSSQL az ideális megoldás webes és nem webes alkalmazások fejlesztéséhez, a legegyszerűbbtől a legösszetettebb architektúrákig; lehetővé téve a nagy mennyiségű adat és felhasználó archiválását és kezelését, valamint nagy teljesítményével kezeli a megfelelő hozzáférést. Természetesen, a lényeg a tökéletes integráció a fejlesztők számára elérhető összes rendszerrel, nyelvvel és eszközzel. Az MSSQL a Aruba Cloud szolgáltatáson VMware Hypervisorral érhető el, amikor létrehozza a saját Adatbázis Szerverét, célszerű a virtuális gépet nagy teljesítményre konfigurálni, különösen a vCPU és/vagy a RAM tekintetében, annál is inkább, ha több egyidejű kérés végrehajtása szükséges. Ne feledje, hogy az MSSQL licenc költségének felszámítása eltér a többi erőforrásétól, a költség naptári hónapra számított.
A Tűzfal egy olyan hálózati eszköz (hardver és/vagy szoftver), amely szűr minden csomagot, ami átmegy egy hálózaton vagy számítógépen és csak azokat a csomagokat engedi át, amelyek teljesítik a korábban beállított biztonsági feltételeket.

A szerver tűzfal egy egyszerű Cloud Szerver, amelyen ha a megfelelő szoftver telepítve van és megfelelően be van állítva, képes arra, hogy garantálja a maximális biztonságot. Egy Cloud Szerver magánhálózat felállításával és egyetlen tűzfalként használt Cloud Szerver csatlakoztatásával az Internethez, biztosítja a teljes magánhálózat biztonságát. A magánhálózat bármely az internetről származó fenyegetéssel szembeni megvédésével, biztosítható a hálózatán belül a biztonság és az erőforrások ellenőrzött elérése.

Az Aruba Cloud csak VMware hypervisor-ral kínál tűzfal rendszereket. Az Aruba Cloud terheléselosztó szolgáltatást is kínál ügyfeleinek.
 
Egy nagyon-nagyon fontos, ha nem döntő szempont minden web-alapú architektúrához az adatai és a Cloud Szerverei biztonságának biztosítása, megvédve azokat a rosszindulatú hozzáféréssel és behatolási kísérletekkel szemben.
Függetlenül attól, milyen bonyolult a struktúra, amit szeretne létrehozni, mindig tanácsos egy Cloud Szerver Tűzfalat helyezni az internet kapcsolat és a védeni kívánt struktúra közé.
A struktúra optimális védelme érdekében, a Tűzfal Szervert a virtuális switch-hez kell csatlakoztatni és csak ez a szerver rendelkezhet internet hozzáféréssel, ezzel a tűzfal az egyetlen kapcsolat a Cloud Szerverek és az internet között, így szűrheti az összes a forgalmat beállított szabályok alapján.
Lehet használni a Cloud Szerver Tűzfalat tűzfalként és egy egyszerű Cloud Szerverként is. Ugyanakkor ezt nem tanácsoljuk: root felhasználóként belépve (és nem a tűzfal kezelő felületén) és a Cloud Szerver valamely paraméterének megváltoztatásával használhatatlanná teheti a Tűzfalat.
A Mail Szerver egy olyan Cloud Szerver, amely az email kezeléséhez ideális alkalmazásokkal van konfigurálva.
A Tároló Szerver egy hálózathoz csatlakoztatott szerver, amelynek elsődleges feladata az útvonal biztosítása egy vagy több megosztott lemezhez, fájlok - például képek, videók, hangfájlok és/vagy bármilyen dokumentum - tárolásához és archiválásához. A Tároló Szerver csak és kizárólag adatok tárolására használható: a feldolgozást külön szerver végzi, ami ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozik, mint a Tároló Szerver. Ez lehetővé teszi a rendkívül sokoldalú kapcsolódást és adatcserét ugyanazon a hálózaton működő különböző operációs rendszerek között, így biztosítva az integritást és a biztonságot.
A tárolásra szánt Cloud Szervernek nincs szüksége sok számítási erőforrásra (vCPU); de nagy tárolási kapacitásra van szüksége, legalább egy vagy több nagy lemezre, és bizonyos esetekben szükség lehet egy kis mennyiségű RAM-ra is az adatok elérési teljesítmény javítása érdekében.

Az Aruba Cloud csak VMware hypervisor-ral kínál Tároló Szerver rendszert.
A Virtuális Desktop egy normál asztali számítógép funkcióival rendelkező Cloud Szerver, amelyen már telepítve van néhány program és alkalmazás.

Az Aruba Cloud csak VMware hypervisor-ral kínál Virtuális Desktop rendszert.
A Remote Desktop egy (meghatározott számú CAL licenccel ellátott) Cloud Szerver, amely lehetővé teszi több felhasználó számára, hogy távolról elérje és vezérelje az adott gépet az interneten keresztül.
A Collaboration Szerver egy olyan Cloud Szerver, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy adott csapat tevékenységek és projektek kezelését biztosító előre telepített webes alkalmazásokat használja.